Kaszotto z bakłażanem
Kaszotto jest doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie, które mają mało czasu i potrzebują szybkiego przepisu na smaczne danie, które możemy zabrać do pracy w pudełku. Kasza gryczana o niskim indeksie glikemicznym dostarczająca duże ilości błonnika zaspokoi głód na długo, a dodatek bakłażana i pomidorów pozwoli dostarczyć solidną porcję warzyw. Wszystko doprawione czosnkiem i oregano sprawi, że poczujecie się może odrobinę jak we Włoszech.
Składniki (2 porcje)
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 duży bakłażan
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- Odrobina soli
Przygotowanie
- Przygotuj patelnię, rozgrzej na niej olej, dodaj czosnek (w całości) i oregano.
- Wrzuć pokrojonego w kostkę bakłażana.
- Po kilku minutach dodaj pulpę pomidorową, przemieszaj, przykryj i duś do miękkości bakłażana, dodaj odrobinę soli.
- W międzyczasie ugotuj w kaszę gryczaną al dente, a następnie dodaj ją do sosu.
Smacznego!
Wartość kaloryczna porcji: 340 kcal