Kaszotto z bakłażanem

Kaszotto jest doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie, które mają mało czasu i potrzebują szybkiego przepisu na smaczne danie, które możemy zabrać do pracy w pudełku. Kasza gryczana o niskim indeksie glikemicznym dostarczająca duże ilości błonnika zaspokoi głód na długo, a dodatek bakłażana i pomidorów pozwoli dostarczyć solidną porcję warzyw. Wszystko doprawione czosnkiem i oregano sprawi, że poczujecie się może odrobinę jak we Włoszech.

Składniki (2 porcje)

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 duży bakłażan
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Odrobina soli

 

Przygotowanie

  1. Przygotuj patelnię, rozgrzej na niej olej, dodaj czosnek (w całości) i oregano.
  2. Wrzuć pokrojonego w kostkę bakłażana.
  3. Po kilku minutach dodaj pulpę pomidorową, przemieszaj, przykryj i duś do miękkości bakłażana, dodaj odrobinę soli.
  4. W międzyczasie ugotuj w kaszę gryczaną al dente, a następnie dodaj ją do sosu.

    Smacznego!

 

Wartość kaloryczna porcji: 340 kcal